Soms kan het vruchtbaarheidsprobleem door een operatie verminderd of weggenomen worden. Dat noemen we fertiliteitschirurgie. Dit is een behandeling die niet in ieder ziekenhuis geboden kan worden. In het Fertiliteitscentrum Voorburg is dat gelukkig wel mogelijk.
Hieronder wordt ingegaan op specifieke situaties waarbij fertiliteitschirurgie overwogen kan worden. De uiteindelijke beslissing of dit wel of niet van voordeel voor u kan zijn, is een moeilijke afweging die alleen met voldoende informatie en expertise over uw individuele situatie gemaakt zal kunnen worden.
U kunt alleen langs natuurlijke weg zwanger worden als tenminste één eileider open is. In de eileider wordt de eicel namelijk bevrucht en via de eileider bereikt de bevruchte eicel de baarmoeder om zich daar in te nestelen. Soms zijn de eileiders gedeeltelijk afgesloten of kan de eicel door verklevingen de eileider niet goed bereiken. Een operatie is dan zinvol. In de meeste gevallen is het mogelijk dergelijke afwijkingen via een kijkoperatie te verhelpen.
Lees verder over ‘Eileideroperaties‘
Tijdens de menstruatie wordt de slijmvliesbekleding van de baarmoederholte (endometrium) afgestoten. Hierbij komt er ook altijd wat bloed en slijmvlies via de eileiders in de buikholte. Meestal ruimt het lichaam dit snel op, maar bij een aantal vrouwen gebeurt dit onvoldoende. De stukjes baarmoederslijmvlies zetten zich in de buikholte vast en groeien vervolgens mee tijdens de menstruatiecyclus. Deze aandoening heet endometriose en kan verklevingen, cysten in de eierstok, buikpijnklachten en verminderde vruchtbaarheid veroorzaken. Als behandeling nodig lijkt, wat lang niet altijd het geval is, dan kan dit met behulp van hormonen (progestagenen of GnRH agonisten) of een operatie waarbij de zichtbare plekjes weggebrand worden of eventueel de cyste verwijderd wordt. Het resultaat van behandeling is vaak tijdelijk omdat er door menstruaties weer nieuwe endometriose kan ontstaan.
Lees verder over ‘endometriose’ …
De wand van de baarmoeder bestaat uit spierweefsel en slijmvlies. Bij sommige vrouwen groeien stukjes spierweefsel – vleesbomen – door aan de buitenkant van de baarmoeder of via de baarmoederwand naar binnen in de baarmoederholte. Dit komt vaak voor en hoeft geen invloed te hebben op uw zwangerschapskansen. Afhankelijk van de grootte en ligging is dit soms wel zo. In dat geval kan behandeling met behulp van een operatie zinvol zijn. Als de vleesboom in de baarmoederholte zit kan deze vaak door middel van een kijkoperatie via de schede (hysteroscopie) worden verwijderd. Dit gebeurt tijdens een dagopname en u bent meestal binnen een week hersteld. Als de vleesboom in de wand of aan de buitenzijde van de baarmoeder (in de buikholte) zit, zal verwijdering via een buikoperatie moeten gebeuren waarbij u enkele dagen in het ziekenhuis ligt en een aantal weken nodig hebt om hiervan te herstellen. Daarnaast kan het zijn dat u hierna enige maanden niet zwanger mag worden tot de baarmoeder weer genezen is.
Lees verder over ‘Myomen’…
Neem contact met ons op
Benieuwd naar onze kliniek, onze filosofie en behandelingen?
Al eens gedacht om zaaddonor te worden?
Fertiliteitscentrum Voorburg is altijd op zoek naar donoren. Denkt u er aan om zaaddonor te worden? We vertellen u alles over de onderzoeken en procedure rondom het doneren van zaad.
meer informatie