Fertiliteitscentrum Voorburg

Inseminatie

Intra-Uteriene Inseminatie is een relatief eenvoudige vruchtbaarheidsbehandeling die bij veel verschillende vruchtbaarheidsproblemen kan worden toegepast. Een essentiële voorwaarde is dat de eileiders open zijn. De goed bewegende zaadcellen uit het sperma worden geïsoleerd en geconcentreerd in ongeveer 0.5 ml vloeistof. Met behulp van een speculum, een spuitje en een katheter (slangetje) worden de zaadcellen via de baarmoederhals in de baarmoederholte gebracht.

IUI kan worden uitgevoerd in een spontane cyclus of een mild gestimuleerde cyclus. Het doel van stimuleren met hormonen is het laten groeien van 2 follikels tegelijk. Bij ongeveer de helft van de gestimuleerde cycli groeit er 1 follikel. Meer hormonen geven (harder stimuleren) kan resulteren in de groei van meer dan 3 follikels en dan moet de behandeling gestaakt worden.

 

Behandeling met donorzaad
Wie komt in aanmerking?

Paren met onvervulde kinderwens op basis van

 • Een negatieve post-coïtum-test (samenlevingstest); cervical hostility
 • Problemen bij het vrijen (o.a. vaginisme en erectiestoornis)
 • Verminderde spermakwaliteit
 • Onbegrepen vruchtbaarheidsstoornis
 • Minimale en milde endometriose

Wel of geen hormonen?

Of de IUI wordt uitgevoerd in een spontane cyclus of een met hormooninjekties gestimuleerde cyclus hangt af van het soort vruchtbaarheidsstoornis IUI in spontane cyclus bij:

 • Negatieve post-coïtum-test (samenlevingstest)
 • Problemen bij het vrijen (o.a. vaginisme en erectiestoornis)
 • Erg slechte spermakwaliteit (Volume x Concentratie x % beweeglijkheid -> VCM kleiner dan 10)

IUI in mild gestimuleerde cyclus bij:

 • Iets verminderde spermakwaliteit (VCM groter dan 10)
 • Onbegrepen vruchtbaarheidsstoornis
 • Minimale en milde endometriose

Spontane cyclus

 • Op cyclusdag 1: per E-mail aanmelden bij IVF-verpleegkundige
 • De IVF-verpleegkundige belt u terug om een afspraak te maken voor echo-onderzoek
 • Uitgaande van cyclus van 28 dagen: echo-onderzoek op cyclusdag 10
 • Zodra er duidelijk zichtbaar is welke follikel “de winnaar” is krijgt u opdracht ovulatietesten te gaan uitvoeren
  • Eenmaal daags
  • Op de tweede portie urine die u na opstaan loost
 • Ovulatietest positief = LH-piek → E-mail sturen naar IVF-verpleegkundige; zij belt u op om een afspraak te maken voor de IUI op de dag na de LH-piek aangezien de ovulatie ongeveer 24 uur na de LH-piek te verwachten is.

Mild gestimuleerde cyclus; MOH

 • Op cyclusdag 1: per E-mail aanmelden bij IVF-verpleegkundige
 • De IVF-verpleegkundige belt u terug om een afspraak te maken voor echo-onderzoek op cyclusdag 3
 • Bij het echo-onderzoek op cyclusdag 3 wordt beoordeeld of de startsituatie gunstig is
  • Baarmoederslijmvlies dun?
  • Geen (nieuwe) cystes in de eierstokken?
 • Soms wordt er op cyclusdag 3 bloed afgenomen voor onderzoek naar hormoonspiegels (FSH, oestradiol en op indicatie AMH)
 • Medicatie wordt meegegeven en indien nodig prikles gegeven
 • Echo-onderzoek op cyclusdag 8
 • Op geleide van de groeisnelheid van de follikel(s) worden vervolgecho-onderzoeken gepland (meestal om de dag, soms dagelijks)
 • Zodra de follikel(s) het gewenste formaat hebben (grootste follikel 17 tot 18 mm): een hCG-injektie en 42 uur later de IUI

Leeftijd

Voor het ontstaan van een zwangerschap, zowel spontaan als na vruchtbaarheidsbehandeling, is de leeftijd van de vrouw een belangrijke (zo niet de belangrijkste) slagingskansbepalende faktor. Naarmate vrouwen ouder worden neemt ook de kans op een miskraam of een chromosoomafwijking bij het kind (m.n. trisomie 21; syndroom van Down) toe. Vrouwen zijn op hun vruchtbaarst tussen de 25 en 30 jaar. Daarna neemt de maandelijkse kans op zwangerschap snel af. In onderstaande tabel is de slagingskans per IUI in relatie tot de leeftijd van de vrouw voor het afgelopen jaar (2017) weergegeven

Aantal IUI’s

Positieve test

% positieve test per IUI

Doorgaande zwangerschap

% doorgaande zwangerschap per IUI

meerling

< 25 jaar

7

1

14.3

1

14.3

0

25 t/m 30 jaar

107

16

15

13

11.2

1

31 t/m 34 jaar

214

27

12.6

22

10.3

1

35 t/m 37 jaar

129

21

16.3

13

10.1

0

38 en 39 jaar

91

8

8.8

4

4.4

0

40 jaar en ouder

65

4

6.2

3

4.6

0

Resultaten

Er kan op verschillende manieren naar resultaat worden gekeken:

 • Positieve zwangerschapstest per uitgevoerde behandeling
 • Doorgaande zwangerschap per uitgevoerde behandeling
 • Kans op (doorgaande) zwangerschap per patiënt
 • Kans op kind per paar dat de behandeling ondergaat

Meestal wordt de slagingskans van een vruchtbaarheidsbehandeling weergegeven in het percentage positieve zwangerschapstesten en doorgaande zwangerschappen per uitgevoerde behandeling. Omdat paren vaak meerdere pogingen ondernemen is het voor hen interessant om te weten hoe groot hun totale kans op een (doorgaande) zwangerschap is. Uiteindelijk gaat het er om voor hoeveel paren die met een bepaalde behandeling starten, dit uiteindelijk resulteert in de geboorte van een kind. De kans op een positieve zwangerschapstest en doorgaande zwangerschap (bij 12 weken een levend kind in de baarmoeder) per uitgevoerde behandeling is voor een fertiliteitscentrum eenvoudig te berekenen. Zie onderstaande tabel waarin een overzicht van de afgelopen 5 jaar te zien is.  

  2012 2013 2014 2015 2016
Aantal IUI’s 448 707 813 776 767
Positieve test 84 90 128 108 107
Positieve test per IUI 18.8% 12.7% 15.7% 13.9% 14%
Doorgaande zwangerschap 67 64 91 75 82
Doorgaande zwangerschap per IUI 14.9% 9.1% 11.2% 9.7% 10.7%

De kans op een doorgaande zwangerschap per paar is al wat lastiger, omdat je pas na afronding van de behandelingen de balans kunt opmaken. De kans op een kind berekenen vraagt om een sluitend systeem van follow-up gegevens van de zwangerschappen.

Zwanger

Twee weken na de IUI kunt u zelf thuis een zwangerschapstest uitvoeren. De uitslag van de test geeft u door aan de IVF-verpleegkundige. Is de zwangerschapstest positief dan wordt er een afspraak gemaakt voor echoscopisch onderzoek 30 tot 32 dagen na de IUI. Tot het einde van het eerste trimester (12 weken zwangerschapsduur) blijft u in ons ziekenhuis onder controle. Wordt bij de eerste echo een vruchtje met een kloppend hartje gezien dan krijgt u informatie mee over prenatale diagnostiek (de combinatietest). Ook wordt een afspraak gemaakt voor een 2e echo-onderzoek 5-6 weken later. Tussentijds maakt u een afspraak met de verloskundige. Desgewenst regelt zij de prenatale diagnostiek (combinatietest of NIPT) voor u. Bij het laatste bezoek aan onze afdeling krijgt u een vragenformulier mee. We verzoeken u dit na de bevalling in te vullen en aan ons terug te sturen. Alleen als zoveel mogelijk zwangeren ons laten weten hoe de zwangerschap verlopen en afgelopen is, krijgen we een goed beeld van het ware rendement van de behandeling.

Neem contact met ons op

Benieuwd naar onze kliniek, onze filosofie en behandelingen?


  Bij het versturen van deze e-mail
  stemt u in met onze privacyverklaring.
  Neem contact met ons op
  Hoe kunnen wij u helpen?

  Bekijk alvast waar alles is in onze nieuwe kliniek.

  Er komt bij een vruchtbaarheidstraject al erg veel op u en uw partner af. Het is dan wel zo prettig dat u bij uw bezoek aan onze kliniek weet wat u staat te wachten.

  Bekijk hoe u de
  kliniek bezoekt

  Al eens gedacht om zaaddonor te worden?

  Fertiliteitscentrum Voorburg is altijd op zoek naar donoren. Denkt u er aan om zaaddonor te worden? We vertellen u alles over de onderzoeken en procedure rondom het doneren van zaad.

  meer informatie
  Welkom bij het Fertiliteitscentrum Voorburg !

  Intussen zitten wij alweer sinds februari 2022 op de begane grond van het prachtige en gloednieuwe Behandelcentrum Voorburg, onderdeel van de Reinier de Graafgroep. Omdat de ruimte en faciliteiten van het oude gebouw niet meer voldeden aan de moderne eisen is jaren geleden al besloten om een nieuw poliklinisch centrum te bouwen op de plaats waar voorheen de zusterflat van het DHV stond. Dat gebouw staat er nu en in dit nieuwe gebouw wordt een groot aantal van de poliklinische taken voortgezet, waaronder ook die van het Fertiliteitscentrum Voorburg.

  Om ook na de verhuizing van het Fertiliteitscentrum hoogwaardige zorg te kunnen blijven leveren en een aantal nieuwe technieken te introduceren is een groot deel van de aanwezige apparatuur vervangen door nieuwe, zodat we daarmee nu tot een van de meest geavanceerde IVF laboratoria van Nederland behoren. 

  Ondanks de afgenomen druk op de gezondheidsvoorzieningen ten gevolge van COVID-19 blijft dit voor ons nog steeds voelbaar doordat wij een deel van de zorg die niet is geleverd proberen in te halen en door hogere personeelsuitval ten gevolge van de afgelopen periode onze capaciteit onvoldoende is om voor iedereen tegelijk een behandeling te starten. Ondanks dat proberen wij zoveel mogelijk behandelingen door te laten gaan, maar kunnen wij niet iedere maand garanderen dat u kunt starten. Zodra het mogelijk is zouden wij natuurlijk het liefst terug naar de ‘oude’ situatie willen, namelijk : voor geen enkele behandeling een start-beperking. Helaas is het op dit moment niet mogelijk en hier vragen wij uw begrip voor. 

  Nog steeds vragen wij u als u een afspraak hebt, vriendelijk doch dringend om de huidige hygiëne- en gezondheidsmaatregelen in acht te nemen, tevens dient u als het niet mogelijk is om 1,5m afstand te houden (zoals bij een onderzoek) een mond-neusmasker te dragen in het ziekenhuis dat u zelf meebrengt. U wordt op dit alles gewezen door medewerkers, posters en informatie borden. Kom liefst hooguit met 1 begeleider en zorg dat u op tijd bent, blijf zo kort mogelijk in het ziekenhuis, probeer zo veel mogelijk onderzoeken te combineren zodat u in één bezoek zo veel mogelijk regelt (bv echo en bloedonderzoek). Heeft u zelf of een van uw familieleden klachten die mogelijk gerelateerd zijn aan COVID-19 of voelt u zich anderszins ziek, dan mag u niet naar de afspraak op het Fertiliteitscentrum komen, om anderen niet in gevaar te brengen, en worden wij graag hierover door u geïnformeerd.

  Bij dringende vragen hierover kan u op werkdagen tussen 10.00 – 12.00u en 15.00-16.00u met ons telefonisch contact op te nemen.

  Natuurlijk zijn wij ook altijd per email bereikbaar via het gebruikelijke adres. Vergeet niet uw patient nummer – geboorte datum en uw 06 nummer in deze mail te zetten !

  Deze website gebruikt functionele en analyse cookies. Meer informatie

  The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

  Close